Projects that mention Gravel

Garden Beaconsfield

Mrs C.C​, Beaconsfield​

Client: Mrs C.C

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief: To add style to an underused garden, creating an inviting space to eat and socialise in.

Project Summary:  Before we started the project the back garden was immaculate but lacking any particular style. The space was large but often unused. The clients have a seating area, but felt it needed more exciting features within it so it would be a welcoming place to spend long summer evenings.

The front garden also mimicked the back garden before we began our redesign, as the space was vast, yet very plain with no features. The design scoped out maintaining the bulk of the front garden and adding in elements to create a finished look, whilst using the majority of our resources at the back garden to create a stunning, modern redesign.

Before our team started work, we assessed the colour scheme. The tiles used outside were square and white, which had become weathered and needed vast upkeep. There was also a distinct stopping point from patio to garden which they wanted to eliminate. Our first redesign was of the front garden, and a few birch saplings were placed at intervals across the existing lawn to create height and texture. 

Turning to the back garden, we chose low water absorbing natural black slate tiles as the ideal materials for the seating and dining area and for the planters we chose bricks with a blue engineering brick capping because they are inherently frost resistant. We placed the new patio tiles in a space outside the house leading naturally into the garden, with a mix of evergreen trees to inject colour, texture and scents into the outdoor space.

We added extra touches that would add interest to the large space without detracting from it’s expanse. A circular reflecting pool and bbq were placed near the chairs and tables, providing a dual-use space for both relaxation in the day, as well as evening entertainment. Oak walkways made from beams provide dimension without stealing the show of the garden, and the mix of the slate and grass, brick and sharp lines created a very minimalist garden with plenty to look at. 

Mrs K.B​, Beaconsfield

Client: Mrs K.B​

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief: To create a tranquil environment for contemplation using a modern garden design.

Project Summary: Before we began, a tiered softwood timber deck at the far end of the garden was in place. However, the clients wanted a more striking garden redesign. We commissioned a stand-alone oak pergola to be the core focal point. By adding in lighting from the joints and placing it on a weathered teak decking this new feature provides the perfect view both from the house and towards the house.

Towards the front of the garden we wanted to focus on making it a more natural space, but ensuring it was easily maintainable. We set about cutting and filling to create borders where plants could be given a unique display.

Before we started work a large tree had been the focus of the borders of the garden, so we removed it and created instead a flowing design using cream slabs to lead the eye to the pergola.

In it’s place we added a mixture of bright perennial plants, including a striking blossom tree and pampas grass that would catch the movement of the wind.

Mrs M.B, Beaconsfield

Client: Mrs M.B

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief:The front entrance and driveway was to be re-designed to be in keeping with the family home and needed to require minimal maintenance.

Project Summary: The client benefited from a wonderful expanse of space which we felt would work well with a traditional garden landscaping design. This involved a full planting scheme, as well as slates to create a border and the gravel driveway.

Slate paths were added to the direct exterior of the house as a border to create both a walk way and to match with the Tudor style architecture. 

Amongst the slates a horizontal border was cut and formed, with cedar topiary plants in varying sizes used amongst create a minimalist flower bed that works perfectly against the Cotswold cream gravel bed. Hedges and a turf patch at the front of the house in between the two entrance points provide a layer of privacy and perfect dimensions against the home, without the need to use gates or fences. These will continue to grow fuller, but will only require minimal maintenance.

The overall effect is striking yet simple, and will require minimal maintenance, whilst still allowing the front garden to be used as a driveway for multiple cars.

Mr D.S​, Beaconsfield

Client: Mr D.S

Location: Beaconsfield

Landscaping Brief: The clients wanted a garden that could add to the greenhouse, with planters that everyone could enjoy. They wanted to keep the greenhouse in the far end of the garden, but wanted to create a traditional English Garden by using winding paths and lanes.

Project Summary: The client was seeking a garden redesign to create oasis of calm, a space for quiet reflection; somewhere to reminisce and seek inspiration and pleasure in the simple joys of nature.  The design was started with a focus on the winding paths leading to different areas of the garden, which was to be functional. The large amount of space in this project was a great starting point, and it allowed us to focus on the core focal point –  a dry stone wall to sit amongst the meandering paths, and similar dry stones set throughout the garden.

The choice of materials was kept to a minimum to keep the overall design simple and sophisticated.

To contrast with the modern simplicity of the hard landscaping, planting was chosen to be naturalistic, using mainly grasses for their texture and movement, with the colourful flowers of tall perennials used for contrast. The irregular paths have a purpose and lead to desired places within the garden and the timber walkway leads the way above the winding slabs that blends with the fauna.

Plantings were made to look spaced and striking now, but to bloom into even better shapes in the coming years.

A herb garden adds usability to the garden, and low level planters allow easy access and encourage planting and involvement by all in the garden. The project called for a redesign of the whole landscape and the spec required our designer to make rounded edges and borders, adding in raised brickwork timber decking as well as gravel, which all really compliment each other.

Mr J.T​, Wooburn Green

Client: Mr J​.T,

Location: Wooburn Green​

Landscaping Brief: The objective was to re-design the large rear garden creating a more modern feel and refreshing the look and feel of the garden space.

The client wanted a striking garden, despite having a very modern, one dimensional space to work with. For the project we decided to use this space as an advantage, and the project used elements from Japanese landscaping to give a minimalist look.

However, it was important that we added height and ‘the wow factor’ without risking overcrowding. The initial solution was based around the reclaimed look black pergola. The deep colour was perfect as a contrast against another feature that added brightness – the polar white marble aggregate and Cotswold chipping stones. These crisp cream angular stone bringing needed brightness to the garden with a buff texture.

We completed the pergola’s placing with narrow bamboo canes which were placed to add a visual break against the stones, whilst boxwood shrubs and acer maples created interest and added low maintenance nature to this clean and crisp garden. Limestone paving leads the way to the end of the garden, which leads naturally from the new decking from the main entrance to the garden. The mix of gravel with boulders of varying sizes add interest in large areas and provide a stunning overall effect.